Sub. jun 3rd, 2023

Topola live

Pratite aktuelna dešavanja

Dan državnosti Republike Srbije

3 min read
Read Time3 Minutes, 4 Seconds

U Mesnoj zajednici Orašac danas je održana centralna manifestacija povodom obeležavanja Dana državnosti u znak sećanja na 15. februar 1804. godine kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak, ali i dan kada je 1835. godine, proglašen prvi srpski Ustav.

Ceremoniju su predvodili predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović koji su položili vence na spomenik voždu Karađorđu. Manifestaciji su prisustvovali ministri i članovi Vlade Republike Srbije. Među nekoliko hiljada okupljenih bili su predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović i članovi lokalne samouprave.

„U vremenu izazova, neophodna je Karađorđeva hrabrost da se vodi nezavisna politika, ali i Miloševa mudrost“, poručila je predsednica Skupštine Maja Gojković na ceremoniji u Orašcu.

Čestitajući građanima Srbije Dan državnosti, predsednica parlamenta Maja Gojković je istakla da je u Orašcu započet put ka slobodi i obnavljanju srpske države i da se danas obeležava jedan od najvažnijih datuma u srpskoj istoriji.

„I danas su pred nama izazovi, sa kojima moramo mudro da se nosimo, kao i pre 216 godina. Da bismo sačuvali slobodu i nezavisnost, utemeljenu na principijalnoj politici i vojnoj neutralnosti, moramo da nastavimo da razvijamo našu državu“, rekla je Gojković.

„Kao što se ponosimo Karađorđem i Milošem, možemo da se ponosimo prosvećenim ljudima, kao što je Dimitrije Davidović, tvorac Sretenjskog Ustava. Taj ustav, jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih tog vremena, Srbiju je stavio u red sa onim ne tako velikim brojem država koje su u to vreme imale ustave“, podvukla je Gojković.

„Ugledajući se upravo na tu politiku, kojom je nakon ustanaka omogućio opstanak Kneževine Srbije, mi danas nastojimo da ojačamo Srbiju, da sačuvamo njen teritorijalni integritet i suverenitet, da brinemo o našem narodu svugde, i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori, u čitavom regionu“, rekla je predsednica Skupštine.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović je čestitajući Dan državnosti poručio da nema časti bez odgovornosti, navodeći da u Orašcu, na svetom mestu za sve Srbe, ma gde živeli, oseća čast i odgovornost prema precima i svima koji su otpočeli borbu za nacionalno oslobođenje.

„Zbog toga mi, njihovi potomci, odajemo im dužan pomen i negujemo kulturu sećanja na njihovo herojstvo. Dok je Srba slaviće se današnji dan, jer to je dan početka Prvog srpskog ustanka, dan koji simbolizuje nastanak modrne srpske države i dan donošenja Sretenjskog Ustava“, podsetio je Čubrilović.

On je istakao da Srbija i RS otvoreno i iskreno sarađuju na svim poljima bez ikakve štete po bilo koji drugi narod ili državu, navodeći da ta saradnja nikada nije bila bolja i plodotvornija.

Ukazao je da je Srbija investirala značajna sredstva u skoro svakoj opštini u RS, kao i u nekoliko opština u Federaciji BIH u kojima su Srbi većina, ističući da je RS na tome zahvalna.

„RS nema nikog u svetu ko joj pruža toliku pomoć, kao što Srbija nema nikog ko joj je toliko odan i u nju zagledan kao RS“, rekao je Čubrliović.

Episkop šumadijski Jovan služio je pomen i moleban kao znak podrške srpskom narodu i Crkvi u Crnoj Gori, ali i junacima koji su 1804. podigli ustanak protiv Turaka.

Molitveni hod od Begograda, u znak podrške SPC u Crnoj Gori, u Orašac je stiže kasno popodne. Takođe, litija sa vernicima krenula je sa gradskog trga u Aranđelovcu, odakle se kolona uputila putem Orašca.

0 0

About Post Author

admin

0 %
Happy
0 %
Sad
0 %
Excited
0 %
Angry
0 %
Surprise

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.