Ned. mar 26th, 2023

Topola live

Pratite aktuelna dešavanja

Održan sastanak Parlamenta privrednika

2 min read
Read Time1 Minute, 53 Seconds

Suficit i obim izvoza u Aranđelovcu 10 puta veći nego 2015. godine. Rekordno velika zaposlenost u Aranđelovcu.

Sastanak pod nazivom „Upravljačke veštine u funkciji razvoja kompanije“ održan je danas u Narodnoj biblioteci „Sveti Sava“ u Aranđelovcu.

Prisutnima se obratio predsednik Opštine Bojan Radović koji je pozdravio okupljene i izrazio zadovoljstvo što se jedan takav skup održava u Aranđelovcu. On je istakao podatke vezane za značajan rast privrede i prosečnih zarada u 2019. godini.

Prema najnovijim evidencijama Nacionalne službe za zapošljavanje od 2016. godine broj zaposlenih lica na teritoriji opštine Aranđelovac povećan je skoro za hiljadu. Bilo je 10573 lica prema opštini rada, danas je 11652 zaposlenih. Prema opštini prebivališta taj broj je još veći, pa je tako 2016. godine bilo 12073 zaposlenih lica, dok je danas ukupno 12811 zaposlenih. Prosečna plata bez poreza i doprinosa je 2016. godina iznosila 38846 dinara, na kraju 2019. godine ona je povećana na 48737 dinara. Broj nezaposlenih je smanjen drastično, danas je oko 3600 i to su sve pokazatelji značajnog rasta platežne moći i povećanja ukupne zaposlenosti. U prvih jedanaest meseci 2019. godine, privreda opštine Aranđelovac ostvarila je ukupan obim spoljnotrgovinske razmene u vrednosti od preko 191,8 miliona evra, od čega je izvoz 113,1 milion, a uvoz 78,7 milion evra, te je ostvaren suficit od 34,4 miliona. Pokrivenost uvoza izvozom je 143, 7%.

Predsednik opštine Bojan Radović izrazio je uverenje da će završetak radova na trafostanici „Aranđelovac 2“ doneti stabilnost u elektrosnabdevanju i proširenje privrednih kapaciteta za narednih 30 godina. Rekao je da će izgradnja brze saobraćajnice i auto-puta „Vožd Karađorđe“ doneti neverovatan pomak u razvoju svih oblasti života u Aranđelovcu. Istakao je da značaj tog ulaganja je najveći u istoriji Aranđelovca.

Predavanje i javna debata održani su u organizaciji Parlamenta privrednika u proširenom sastavu Regionalne privredne komore Šumadijskog i Pomoravskog okruga.

Teme skupa bile su: razvoj privrede i ekonomije, analiza kompetencija zaposlenih, kvalitetno i odgovorno rukovođenje od strane menadžmenta, odnosno kako dobro upravljanje dovodi do poslovnih rezultata. Predavač Srđan Janićijević, osnivač i direktor Mokrogorske škole menadžmenta je analizirao i poslovno okruženje, odnosno sve one spoljne faktore koji utiču na kvalitetno korporativno delovanje.

0 0

About Post Author

admin

0 %
Happy
0 %
Sad
0 %
Excited
0 %
Angry
0 %
Surprise

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.