Ned. mar 26th, 2023

Topola live

Pratite aktuelna dešavanja

VUČIĆ: RADNICI KRUŠIKA NEĆE IMATI PROBLEMA NI SA POSLOM, NI SA PLATAMA

10 min read
Read Time11 Minutes, 51 Seconds

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je radnicima Krušika da neće imati problema ni sa platama, ni sa poslom.

Vučić je rekao da je država spremna da uloži veliki novac u Krušik, kako bi ta fabrika opstala, ali da će morati da se sprovedu temeljne i ozbiljne reforme u kompletnoj namenskoj industriji, posebno u Zastavi i upravo, Krušiku.

Predsednik je, u obraćanju radnicima, posle obilaska novog pogona Krušika i razgovora sa poslovodstvom, podsetio da je nedavno održan sastanak sa predstavnicima kompletne odbrambene industrije, kako bi se analizirala situacija, i videlo šta je potrebno uraditi i kako upravljati resursima u budućnosti, jer oko 11.500 direktno zaposlenih, a indirektno i više od 20.000 ljudi, zavisi od tih odluka.

“Nisam došao da vas lažem, niti je to moguće”, rekao je Vučić i dodao da će morati da se vidi kako da se pomogne i reše problemi, koji su nastali iz objektivnih, ali i zbog nedovoljne sposobnosti različitih poslovodstava, kao i zbog rušenja ugleda Krušika u međunarodnoj javnosti.

“Zbog toga Krušik danas nije u sjajnoj situaciji, ali nismo došli da kukamo, već da vidimo kako da pomognemo”, rekao je Vučić.

Vučić je najavio temeljne reforme u celoj odbrambenoj industriji Srbije, posebno u Krušiku i Zastavi.

“Država je spremna da uloži veliki novac da biste mogli da opstanete i sačuvate posao, ali taj novac mora da bude odgovorno trošen, da imamo ljude koji znaju šta je budućnost, a ne da za četiri meseca ponavljamo istu priču”, rekao je Vučić.

Vučić je poručio radnicima da neće imati problema ni sa platama, ni sa poslom, ali ih je zamolio da i oni pomognu svojoj državi i odgovornim ponašanjem potvrde šansu da Krušik opstane na tržištu i razlog da postoji.

Vučić je, naglasio da će se država više posvetiti razvoju raketnih programa koji donose mnogo veći profit.

Vučić je napomenuo radnicima da ništa ne može da padne s neba i da će radnici Krušika morati to da zarade, ali da će većim platama zaposlenima i većim plaćanjima dobavljačima biti obuhvaćena cela odbrambena industrija.

Vučić je rekao da je cilj da se izbegne situacija da se dobavljačima duguje i da budu u stalnom nedostatku, već da mogu na vreme da nabavljaju potrebne materijale.

Kako je rekao, u Krušiku će biti reorganizovan posao tako što će preduzeće biti orijentisano na tržište i profitabilne programe, a što manje na novac iz državne kase.

Ističe da je, na primer, vojvoda Živojin Mišić govorio da je najopasnije kada ste u ratu, a imate bojazan od odgovornosti, kao i da on kao predsednik nema nikakav strah od preuzimanja odgovornosti i za najteže političke odluke, kao i kada je zemlja bila pred bankrotom i kada su uvedene teške mere.

“Došao sam da vam u lice kažem u kakvom je stanju vaše preduzeće”, rekao je Vučić obraćajući se zaposlenima i dodao da i država snosni deo odgovornosti jer nije uspela da sačuva Krušik od raznih glasina, zbog čega su neki u okruženju preuzeli ugovore umesto Krušika.

Dodao je da će se Krušik sa tim problemom suočavati u narednih godinu ili godinu i po dana, uz sve druge probleme.

“Znamo da je Krušik srce Valjeva i kolubarksog okruga i centralnog dela Zapadne Srbije. U Krušiku radi 3.100 ljudi, a plata je u januaru bila u proseku 63.000 dinara, ali to nije bilo usklađeno sa mogućnostima Krušika već je tako bilo zbog enormnih davanja države, a ne zbog toga što je to bilo zarađeno”.

Vučić je rekao da Valjevo bez Krušika nije Valjevo i da bi bez tog preduzeća svi otišli u Beograd ili inostranstvo.

Valjevo je važno čvorište za postojanje cele Srbije i zato ćemo nastaviti sa velikim ulaganjima u Krušik i Valjevo.

“Tu je reč o desetinama miliona evra koje ćemo uložiti i o tome će vas upoznati vaše poslovodstvo”, rekao je Vučić dodajući da će to biti isplaćeno iz tekućeg budžeta, ali da će se zato uštedeti na drugom mestu u budžetu.

“Molim za podršku i pomoć i odgovornost i ozbiljnost”, rekao je Vučić dodajući da sve može da se postigne ako bude dovoljno ugovora.

Vojska Srbije će kupovati veliki broj proizvoda od vas, a posebno su zainteresovani za 128 milimetara, 155 mm, rakete i drugo, rekao je Vučić dodajući da Krušik mnogo više zarađuje na raketama.

“Vojska Srbije će da uplati 10 miliona evra Krušiku za novi ugovor, plus ono što će država da da bez obzira na ugovore o kojima ne želim da govorim pred svima”, rekao je Vučić.

Poručio je da će Krušik imati dobru budućnost, ali samo ako radnici budu dobro i vredno radili i razumeli da država nije ćup iz kojeg treba samo da se izvlači.

Vi i vaša deca imaćete sigurnu budućnost i nećemo odustati od podizanja odbrambene industrije Srbije, ni po koju cenu, iako bi to u svetu mnogi želeli, rekao je Vučić dodajući da kada zemlja nema odbrambenu industriju da bezbednost zavisi uvek od nekog drugog i da li će joj u nekoj situaciji sve što je potrebno biti isporučeno na vreme.

Želimo da možemo u svakom trenutku da zaštitimo našu decu, rekao je Vučić.

Takođe, ističe da je odbrambena industrija ključna industrijska grana za razvoj ekonomije.

Nećemo dozvoliti da propadne i zato vas molim za podršku, rekao je Vučić.

Već narednih dana u Krušiku će biti bolja situacija pošto će država dati sve od sebe da uključi stručne ljude koji će pomoći da se nađu novi ugovori i nova tržišta, kako bi imali punu uposlenost već pre kraja godine, rekao je Vučić.

SAD neće odustati od pritiska, neke EU zemlje simpatišu Kurtija

Vučić je rekao da je siguran da Vašington neće odustati od pritiska na Prištinu da ukine takse, ali i dodao da nema sumnje da u nekim evropskim državama postoje određene simpatije prema Aljbinu Kurtiju, koji, inače, nije deo pregovora i inicijativa koje vode Sjedinjene Države.

“Siguran sam da Vašington neće odustati od toga da traži ispunjenje uslova za otpočinjanje dijaloga Beograda i Prištine”, rekao je Vučić.

Upitan da li veruje da Kurti ima jaku podršku EU, s obzirom da još nisu ukinute takse, Vučić je rekao da nema sumnji da u nekim evropskim državama postoje određene simpatije prema premijeru prištinskih privremenih institucija Aljbinu Kurtiju, ali dodaje da je takvih simpatija bilo i kod dela javnosti u Srbiji.

“Dok čovek nije počeo da govori o formiranju Velike Albanije, sad ih je malo sramota što su ga podržali kad je pobedio na izborima, ali to prođe.. Medeni mesec uvek kratko traje”, rekao je Vučić.

Naše je da napredujemo brže i ponudimo bolji proizvod

Vučić je rekao da zna mnoge u inostranstvu koji su zainteresovani za uništenje naše odbrambene industrije i ističe da je naše da pokažemo sposobnošću, dobrim investiranjem, posebno u raketne pogone, da možemo da napredujemo brže od njih i ponudimo bolji proizvod evropskom i svetskom tržištu.

Vučić je, posle obilaska HK “Krušik” a.d. Valjevo, upitan šta kažu radnici, da li su pretrpeli veliku štetu zbog rušenja imidža kompanije, rekao da je samo sa malim brojem radnika imao prilike da razgovora.

Preneo je da su mu rekli da su srećni što je došao i što država pokušava da preuzme brigu za zaposlene, preduzeće, dodajući da je to njihovo osnovno osećanje.

“Sve drugo, da ja pričam ko tu koga krivi, je nepotrebno. Znam mnoge iz inostranstva koji su zainteresovani za uništenje naše odbrambene industrije, koji su zaradili na problemima sa kojima se u Krušiku suočavaju. Naše je da pokažemo sposobnošću, dobrim investiranjem, posebno u raketne pogone, da možemo da napredujemo brže od njih i ponudimo bolji proizvod evropskom i svetskom tržištu”, rekao je Vučić.

Radnici zabrinuti, problemi će biti prevaziđeni

Vučić kaže da od svoje posete Krušiku i situacije u toj fabrici ne želi da pravi političku pozornicu i da je više faktora koji su uticali na rad te holding kompanije.

Upitan da li je sa radnicima Krušika razgovarao o budućnosti fabrike, odnosno o njihovom odnosu prema tvrdnjama da neko želi namerno da uništi Krušik, te da li su optužbe opozicije uticale na njihovu veru u budućnost fabrike, Vučić je rekao da su radnici zabrinuti za svoju budućnosti i istakao da je više različitih faktora uticalo na rad te valjevske kompanije.

Vučić je rekao da se ne sme zaboraviti da je na Krušik palo 170 projektila NATO agresora i da se fabrika tavorila i mučila od 2002. do 2012. godine, a da je najbolja godina za “Krušik” bila 2018.

“Ne mislim da je bilo dobro izračunato u tom trenutku koliko će ugovora biti u godinama koje dolaze i jesu li ti ugovori uvek profitabilni ili ne, ali to je sada neko drugo pitanje za revizorske kuće i neke druge nadležne organe”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je danas razgovarao sa poslovodstvom Krušika, kojem je preneo deo svog nezadovoljstva stanjem u fabrici, a da je od njih čuo njihove problemima, koje će država, kako je rekao, ubrzano rešavati.

“Nemam nikakve sumnje – ako se svi budu ponašali dovoljno ozbiljno, problemi će biti prevaziđeni i moći ćemo da se vratimo na uspehe iz 2018. godine. Potrebno je više odgovornosti svih nas, a posebno ljudi ovde”, rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da je “Krušik” srce sistema odbrambene industrije Srbije i srce Valjeva i centralnog dela Zapadne Srbije.

Forenzička revizija poslovanja važna za državu

Vučić je rekao danas da će u Krušiku biti urađena forenzička revizija poslovanja, kao i da će se proveriti da li je Jugoimport SDPR dobro radio svoj posao, jer je to, ističe, važno za državu, ali napomenuo da to nije “srce problema”, jer su problemi višestruki, među njima i spoljni faktori, uz narušen ugled Krušika.

Naime, novinar je upitao Vučića da li je analiziran period od 2016. godine, kada je, takođe u Krušiku, rekao da je glavni partner fabrike “Jugoimport SDPR”, koji izvozi 70 odsto onoga što Krušik proizvede, a da je taj procenat dve godine kasnije, prema podacima, manji od 30 odsto, te da li je “greška u SDPR-u, povlašćenim privatnim trgovcima koji su poslovali sa Krušikom ili nešto treće”.

“Uradićemo forenzičku reviziju, to će uraditi neka kuća iz ”velike četvorke”, jer je to za nas važno. Ne mislim da ste pogodili srce problema, ali ćemo to svakako da analiziramo”, rekao je Vučić.

Vučić je ukazao i da duže vreme Vojska Srbije nije imala priliku da kupuje proizvode od domaće odbrambene industrije, iz različitih razloga, te spomenuo da smo dugo imali prototipe, a ne i serijsku proizvodnju, dok će ove godine početi serijska proizvodnja “Pasarsa”.

Vučić je istakao da je Jugoimport SDPR takođe važno preduzeće, te da će se proveriti da li su oni dobro radili svoj posao.

“Ali, nije to suština problema, kao što nisam želeo na pokvaren i politički način da kažem da je problem samo od septembra… Ne, nego u celoj 2019. godini”, rekao je Vučić.

Ukazao je i da se problem multiplikuje, te da je Krušiku narušen međunarodni ugled, jer, kaže, kada na Guglu i Jahuu ukucate Krušik, tekstovi govore samo loše.

“U tako važnoj grani kao što je vojna industrija. To su veliki problemi, i sa tim problemom imidža ćemo se tek suočavati”, rekao je Vučić.

Naglasio je da je istakao da je spreman da razgovara o svim razlozima zbog koji smo iz 2018. godine, koja je po svemu bila rekordna, došli u ovu situaciju.

Vučić je naveo i da postoji uticaj i spoljnog faktora, zbog smanjene tražnje.

“Gotovo niko ne želi da ratuje, imate ograničen izvoz. Velike zemlje žele da malima spreče izvoz, jer hoće da ga uzmu za sebe. A, sa onima na Bliskom istoku imate najteže uslove poslovanja. A, kome ćete da prodate, ako ne tamo gde se ratuje, a da bude dozvoljen krajnji korisnik”, pojasnio je Vučić.

Dodao je i da sa minobacačkih programa moramo da pređemo na raketne programe.

“Mi nismo mogli da uzmemo rakete vazduh-zemlja, one tek sada ulaze u Vojsku Srbije, da možemo da gađamo ciljeve na zemlji. Tek sada možemo da kupujemo tu vrstu oružja od Krušika”, rekao je Vučić.

Ponovio je da će biti većih ulaganja iz domaće vojske u odbrambenu industriju.

“Mnogo problema smo imali u prethodnim godinama i tek sada na ozbiljan način opremamo vojsku, a spoljne okolnosti nisu dobre. Ne mogu nikog apriori da osuđujem i zato ćemo da uradimo forenziku”, rekao je Vučić.

Vučić je još jednom poželeo uspeh Krušiku, Valjevu, celoj odbrambenoj industriji.

“Ogroman novac ćemo da izdvojimo, prevazići ćemo objektivne i subjektivne greške, uveren da ćemo sačuvati radna mesta u namenskoj industriji i vojsku opremiti najboljim oružjem i oruđem”, rekao je Vučić.

0 0

About Post Author

admin

0 %
Happy
0 %
Sad
0 %
Excited
0 %
Angry
0 %
Surprise

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.