Sub. jun 3rd, 2023

Topola live

Pratite aktuelna dešavanja

Dr Tiodorović: Škole, fakulteti i vrtići možda u junu, ali za treninge i SPORT JE JOŠ RANO

2 min read
Read Time2 Minutes, 20 Seconds

  • Onog trenutka kada deca budu pošla u školu, tada se može očekivati da počnu da rade i vrtići. To se može očekivati onda kada budemo imali tek pokoji sporadični slučaj i budemo sigurni da nam se deca neće razboleti.

Najoptimističnija prognoza je da se to dogodi krajem maja, a možda čak i u junu. Fakulteti će isto pratiti rad škole, a o treninzima i sportu je još rano da razmišljamo, objašnjava za “Blic” epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.

Gostujući na B92, zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepvačević, govorila je zdravstvenom stanju obolelih od kovid-19 u domu za stara lica u Nišu. Prema poslednjim informacijama, od 252 osobe koliko je štićenika ove ustanove, kod 134 je potvrđen korona virus.
“To nije prva ustanova ovog tipa u kojoj je potvrđen virus, ali je svakako s najvećim brojem slučajeva. Sreća je da se ne radi o tako teškim formama bolesti, najveći broj njih nema nikakve simptome ili ima blage kliničke oblike zaraze. Što nam je pokaazatelj da je možda došlo do  slabljenja virulencije u našoj populaciji.”

Izvor: www.mondo.rs
Đaci u školskim klupama možda od juna
Otvaranje škola možda tek od juna

Prema aktuelnoj epidemiološkoj situaciji. u normalne životne tokove ćemo se najverovatnije vratiti u junu, kada je moguće da đaci sednu u školske klupe, kao i studenti kojima su sada svi ispitni rokovi odloženi.

– Ono što važi za škole, važi i za fakultete i tu nema razlike. Tačno je da su u pitanju mladi ljudi, za koje smo u početku mislili svi da ih ovaj virus zaobilazi, ali to baš i nije tako. Nekih 30 odsto obolelih su oni koji imaju između 40 i 60 godina, ali mi imamo i one koji imaju između 19 i 25 godina, i to su ljudi koji pohađaju fakultete ili su završnih godina. Na svu sreću, među njima nema umrlih, ali virus ih svakako ne zaobilazi. Pre nego što se vrate na fakultet, mi moramo da znamo da su bezbedni. Mladi treba da shvate da nisu imuni na bolest, može se desiti da imaju virus, mogu da nose virus i automatski ugroze nekog osetljivog, zato treba biti obazriv i zato neće sve ići tako brzo. Ne mogu fakulteti početi da rade pre nego što počnu škole – objašnjava dr Tiodorović.

Sportisti i rekreativci će takođe morati da sačekaju da se situacija s virusom iskristališe i tek onda kada sve bude bezbedno, mogu se vratiti treninzima i sportskim aktivnostima. Prema procenama, to se sigurno neće dogoditi pre leta, a pitanje je kako će i tada biti.

Preuzeto sa sajta: www.blic.rs

0 0

About Post Author

admin

0 %
Happy
0 %
Sad
0 %
Excited
0 %
Angry
0 %
Surprise

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.